środa, 1 sierpnia 2012

Placki Slonecznikowe

To jest przepis mojej kuzynki, oczywiście lekko zmodyfikowany przeze mnie :)
Placuszki są lekkie, delikatne i pełne witamin!


Składniki:

  • 300g łuskanego słonecznika 
  • 1/2 papryki (ja wzięłam żółtą)
  • 3 dorodne różyczki brokuła
  • 2 duże pomidory
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej, ryżowej bądź gryczanej - może być też z cieciorki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki chili


Słonecznik namoczyć na noc w wodzie.
Pestki słonecznika przepłukać świeżą wodą i odsączyć. Pomidory obrać ze skórki i razem z resztą składników zmiksować w blenderze na jednolitą masę, ale nie na gładką. Lepiej smakują jak składniki są wyczuwalne.
Smażyć na patelni teflonowej, bez tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem. Placki idealnie odchodzą od patelni i da się je przełożyć na drugą stronę.


 SMACZNEGO!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...