środa, 22 stycznia 2014

FUDGE waniliowy - z fasoli

Pamiętacie moje brownie z fasoli? Postanowiłam poeksperymentować i zrobić wersję z białej fasoli i oto co z tego wyszło :) mam nadzieję, że Wam posmakuje. Do kawki wyśmienicie pasuje!
Zmieniłam też trochę proporcje w porównaniu do brownie, a konkretniej zwiększyłam. Dzięki temu ciasto jest wyższe i jest więcej rozkoszy dla podniebienia.



 

Składniki na ciasto:
  • 2 puszki białej fasoli (można też samemu ugotować) 
  • 1/2 banana
  • opakowanie 70 g mleka kokosowego w proszku (dostępne np. w Carrefour na dziale "Kuchnie Świata")
  • 1 szklanka mleka sojowego lub ryżowego
  • 1 szklanka cukru (szklanka szklance nie równa więc nie więcej niż 250 g)
  • 1 laska świeżej wanilii 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
  • 2 białe czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 36% lub mleka 



Fasolę z puszki należy opłukać z zalewy i zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze. Ja całe ciasto miksowałam, ale można też przygotować je tradycyjnie mieszając.  
Laskę wanilii kroimy na pół i nożykiem wyjmujemy nasionka i całość podgrzewamy w mleku, by cały aromat przeszedł nam do ciasta.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy/miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut.
Ciasto po wystygnięciu najlepiej włożyć do lodówki na noc. Choć łasuchom będzie trudno, to z doświadczenia powiem, że jak się przegryzie to najlepiej smakuje.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce postawionej na garnku z gorącą wodą. Ja dodałam dla ułatwienia sobie pracy 2 łyżki śmietanki 36%, co nadało polewie fajną elastyczność (taką miękką ciągutkę z niej zrobiło ;)) i lekko ostudzoną polewamy ciasto.

Ponowni schładzamy w lodówce. Po około godzinie fudge z fasoli jest gotowy.

* Uwaga! Ciasta nie jest dużo i jest bardzo rzadkie, dzięki temu jest miękkie i mokre.  Z tej ilości starcza na blachę wielkości około 24x24 cm



SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Ciasto z fasoli?? Muszę kiedyś to wypróbować, szczególnie ze względu na białą czekoladę. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda, musi być bardzo dobre. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny blog dodałam go do mojej listy którą można zobaczyć tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  6. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...