Idealne, gdy masz niespodziewanych gości,
gdy potrzebujesz niewielkiej porcji słodyczy tylko dla siebie,
bezglutenowe, 3-trzy minutowe ciasto w kubku:
Składniki:
- 4 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich (w oryginale jest mąka)
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki mleka
- 3 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka nutelli (opcjonalnie)
Polewa: do wyboru do koloru jak to mówią :) eksperymentowałam z lodami, mlekiem słodzonym z puszki, bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą, pokruszoną czekoladą itp. Wszystkie opcje są pyszne!
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubku. Wstawić do mikrofalówki. Nastawić na 2-3 minuty na największą moc i START.
Ciasto wyrośnie szybko i około 3-4 cm ponad kubek. Jednak po wyciągnięciu z mikrofali opadnie jak suflet. Trzeba je tylko wystudzić i podać z ulubioną polewą.
Dzięki zastąpieniu mąki zmielonymi orzechami ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne!
SMACZNEGO!
musi być bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuń---
klik
szok - raj dla każdego łasucha :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Ola,toż to ja nie wiedziałam,że Ty tak rozrabiasz w kuchni że aż w Belgii słychać:)
OdpowiedzUsuńBoskie żarełko tu pokazujesz...pozdrawiam cieplutko,Izabela
Izaaaaaa!!! ale jak w Belgii? koniecznie się do mnie odezwij :) proszę! pozdrowienia!
UsuńA opcja piekarnika wchodzi w grę? :)
OdpowiedzUsuńNie używam mikrofalówki stąd moje pytanie :) bo deser wyglada przepysznie :)
Czekam na więcej przepisów :)
W piekarniku nie próbowałam i nie wiem jak by wyszło, ale na pewno nie w 3 minuty... za to mega szybki deser w przygotowaniu to ciasto z fasoli (białej i czerwonej), tylko musi się schłodzić porządnie a to trwa. Pozdrawiam!
Usuń