piątek, 28 września 2012

Zapiekana kukurydza + dodatki :)

Udało mi się przyrządzić najsmaczniejszą kukurydzę w kolbie jaką kiedykolwiek jadłam :) 
Były też dodatki: ziemniak zapiekany z trzema rodzajami sera i sos śmietanowy... hmmm... na samo wspomnienie aż mi ślinka leci ;) 



Potrzebne będą:
  • kukurydza w kolbach
  • ziemniaki
  • masło
  • ser kozi
  • ser camembert
  • ser żółty utarty 
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, majeranek)
  • szczypiorek
  • czosnek
  • sól
  • śmietana 18%
  • majonez
  • sok z cytryny (1/2 - 1 łyżeczki od herbaty)

1. Masło czosnkowe do posmarowania kukurydzy: świeże zioła z czosnkiem miksujemy w blenderze. Zmiksowane zioła i sól dodajemy do masła. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.



2. Smarujemy kolbę kukurydzy z wierzchu masłem ziołowym i zawijamy w folię aluminiową, tak by od góry można było ją otworzyć. 



3. Ziemniaki w łupinkach gotujemy około 10-15 minut. Odcedzone studzimy. Kroimy ziemniaka prawie na pół ;) na ziemniaka kładziemy kawałek sera koziego, plaster sera camembert i posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy w folię aluminiową.

4. Kukurydzę i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do minimum 200 stopni na 20-30 minut. Po około 15 minutach otwieramy folię i pozwalamy przypiec się kukurydzy. Z wierzchu pieką się zioła od spodu rumienią nasiona. No i ser nabiera złoto-brązowego koloru.

5. Gdy ziemniaki i kukurydza się pieką robimy sos. 4 czubate łyżki śmietany 18%, łyżka majonezu, sól, sok z cytryny. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać 1-2 łyżki mleka. Mieszamy. Sosem polewamy ziemniaki i posypujemy szczypiorkiem.



Mniam :)
SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Już długo nie jadłam kukurydzy i myślę, że najwyższy czas to nadrobić :-) Twój przepis jest bardzo zachęcający!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszniutkie już wiem co zrobię z kukurydzą, która zalega w mojej lodówce. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najcudowniejsze w niej jest to, że z wierzchu zioła są takie kruche a od spodu nasiona się w tym maśle tak rumienią... straszny ze mnie łakomczuch ;) dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń
  5. mhm, pyszna musi być :) polecam też przyrządzić na grillu
    http://www.zgrilla.pl/grillowana-kukurydza-z-chilli/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...