wtorek, 3 lipca 2012

Naleśniki szpinakowe a w nich...

...niespodzianka :)

Naleśniki to jeden z najprostszych przepisów - składniki do miski, mieszamy i smażymy. Najwięcej czasu oczywiście zajmuje smażenie. Odkąd kupiłam sobie patelnię do naleśników, smażenie idzie szybko i bezproblemowo!

Niespodzianka to po prostu świeże warzywa z dresingiem z musztardy francuskiej.


Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki (tym razem użyłam mąki Schar)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szkalnka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy (ja dodałam z pestek winogron)
  • 2 łyżki pasty szpinakowej (wg. mojego przepisu z czerwca)
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy na gładką masę - bardzo rzadką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy około jednej chochli ciasta (w zależności od wielkości patelni) i czekamy aż naleśnik nabierze złotego koloru. Ważne by warstwa ciasta nie była za gruba. Przerzucamy go na drugą stronę na około 1 minutę. 
Naleśniki smażę na patelni teflonowej do naleśników :), dlatego też do ciasta zawsze dodaję oliwy by już nie wlewać jej za każdym razem na patelnię. W związku z tym też nie przywierają tak bardzo do patelni i nie są tłuste.


Dzięki paście szpinakowej naleśniki nabierają pięknego złoto-zielonego koloru i pysznie smakują.

Farsz:
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 ogórka
  • 2 pieczarki
  • 5 różnych liści sałaty
  • szczypiorek
Dip:
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka wody mineralnej
Warzywa kroimy w plasterki układamy na wystudzonym naleśniku. Składniki dipu razem mieszamy, polewamy warzywa i zawijamy w kopertę, bądź jak kto woli :)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...