wtorek, 19 czerwca 2012

Truskawki w koglu moglu...

Gdy już nic nie pomaga na chandrę, to pieczenie ciasta jest ostatnią deską ratunku dla mnie.
I oto efekt tych zmagań ze smutkiem w kuchni!

Tarta truskawkowa z koglem moglem pod pierzynką z bezy :)


Składniki:

  • ciasto francuskie (opakowanie gotowego ciasta)
  • truskawki - 300 g
  • 2 średnie brzoskwinie
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta przyprawy korzennej
Blaszkę wykładamy ciastem francuskim. Truskawki i brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na blaszce. Z żółtek ucieramy kogiel mogiel z cukrem pudrem i zalewamy owoce. Posypujemy przyprawą korzenną. Z białek ubijamy pianę z cukrem pudrem na sztywno. Tak ubite białka nakładamy na owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy ok 30-40 minut, aż piana będzie miała złoty kolor. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 

Wiem, że przepis miałam umieścić w weekend, ale niestety złośliwość przedmiotów martwych dała o sobie znać... Mam nadzieję, że pomimo opóźnienia będzie Wam smakowało!


SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Nie ma bata, takie ciasto juz na pewno pomoze na chandre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a taki upieczony kogel nie smakuje po prostu jak jajo?

    OdpowiedzUsuń
  3. kogiel mogiel łączy się sokiem z owoców i bynajmniej jak jajo nie smakuje :) zapraszam do przetestowania. a po testach poproszę o komentarz z opinią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...