wtorek, 28 sierpnia 2012

Niedziela dla Przyjaciol - czyli troche lata na talerzu!

Miałam ostatnio niesamowitą przyjemność gotować dla moich przyjaciół. Zupełnie spontanicznie, bez specjalnych planów choć ze smakiem na kurki :)

Gotowanie dla przyjaciół jest chyba najprzyjemniejsze, bo nawet jak coś nie wyjdzie tak jak bym chciała, zawsze zjedzą i pochwalą. A jak nie posmakuje to bardzo delikatnie dadzą znać, ale tak że nie będzie mi przykro. Tym razem były same pochwały i zachwyty :) To chyba daje mi najwięcej inspiracji - dlatego zamierzam częściej niedzielę spędzać w gronie przyjaciół wspólnie coś pichcąc, potem sącząc szprycerki i jeszcze korzystać ze słońca na moim "eko" balkonie. 



Kurki, ziemniaki, bób i fasolka szparagowa - to główni bohaterzy niedzielnego obiadu!

Oto co powstało (porcja dla 4 osób):

1. Kurki w śmietanie


200g i więcej kurek
1 duża cebula
śmietana kwaśna ok 100g
śmietana 30% 100ml
sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy w kostkę i na oliwie lub maśle podsmażamy. Delikatnie prószymy solą, wtedy cebula puszcza sok i się nie przypala. Do podsmażonej lekko cebulki wrzucamy kurki i smażymy tak długo aż wyparuje woda i będą zaczynały brązowieć. Wlewamy śmietanę 30%, mieszamy. Po chwili dodajemy kwaśnej śmietany i pieprz. Dusimy oko 20 minut. 

2. Ziemniaki zapiekane w czosnku


5 dużych ziemniaków (w sumie ok 1 - 1,5 kg)
5 ząbków czosnku
oliwa - ok 5 łyżek
przyprawa do dań z ziemniaków (gotowa np. kamis lub prymat)

Ziemniaki obieramy i gotujemy na średnio miękkie. Odcedzamy i po wystygnięciu kroimy na grube plastry. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę, przyprawę do ziemniaków i czosnek mieszamy ze sobą. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i mieszamy z oliwą z przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut (bądź do miękkości ziemniaków - co zależy od ich gatunku) raz na jakiś czas je mieszając by zarumieniły się z każdej strony.

3. Sałatka z bobu i fasolki szparagowej


150 g bobu
150 g żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
1/2 małej szalotki
sok z 1/2 cytryny
liście świeżej bazylii, około 5-6
oliwa
sól, pieprz do smaku

Bób gotujemy i gotowy i ostudzony obieramy ze skórki. Fasolkę gotujemy i kroimy każdą na trzy części. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, szalotkę na cienkie piórka. Bazylię kroimy na cienkie paseczki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Inspirację do tej sałatki znalazłam na http://jedzeniadorzeczy.pl/salatka-z-nowalijek/

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. O, pyszne danie :) Też uwielbiam gotować dla bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię gotować dla znajomych, nie zawszę docenią, zawsze zjedzą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) ja też poproszę porcyjkę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...