Powstał pod wpływem chwili (z tego co miałam w lodówce), miał być zwykła zapiekanką ale nie mogłam znaleźć mojego naczynia żaroodpornego... więc użyłam tortownicy :)
Ten przepis do szybkich nie należy, ale jest prosty!
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 5 pieczarek
- 10 kurek
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 1 i 1/2 czerwonej papryki
- 3 różyczki brokuła
- 4 marchewki
- 1/1 bakłażana
- świeże zioła (bazylia, mięta i majeranek)
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach; wymieszać z ziołami i wyłożyć jako pierwszą warstwę w tortownicy
- pieczarki, kurki i cebulę podsmażyć na patelni i ułożyć jako drugą warstwę na ziemniakach
- cukinię zetrzeć na tarce - też duże oczka - która stanowi trzecią warstwę
- paprykę i brokuła pokroić w plasterki i paski i podsmażyć na patelni - gotowe warzywa położyć na warstwie cukinii
- marchewkę utrzeć na tarce i posypać nią brokuły z papryką
- na szczycie naszej piramidy poukładać pokrojonego w bardzo cienkie plastry bakłażana
- teraz mieszamy jajka z mlekiem i przyprawami, polewamy nasz tort
- pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez pierwsze 30 minut pod przykryciem - ja przykryłam folią aluminiową); przez kolejne 30 minut wierzch nam się pięknie zarumieni.
SMACZNEGO!
Strasznie ciekawy pomysł :) Na pewno zwraca uwagę.
OdpowiedzUsuńdzięki! i jest pyszne:)
Usuń