piątek, 3 sierpnia 2012

Tort Warzywny

Specjalnie dla mojej mamy zrobiłam iście witaminowy tort warzywny.
Powstał pod wpływem chwili (z tego co miałam w lodówce), miał być zwykła zapiekanką ale nie mogłam znaleźć mojego naczynia żaroodpornego... więc użyłam tortownicy :)
Ten przepis do szybkich nie należy, ale jest prosty!


Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 5 pieczarek
  • 10 kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 3 różyczki brokuła
  • 4 marchewki
  • 1/1 bakłażana
  • świeże zioła (bazylia, mięta i majeranek)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka

  1. tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
  2. ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach; wymieszać z ziołami i wyłożyć jako pierwszą warstwę w tortownicy
  3. pieczarki, kurki i cebulę podsmażyć na patelni i ułożyć jako drugą warstwę na ziemniakach
  4. cukinię zetrzeć na tarce - też duże oczka - która stanowi trzecią warstwę
  5. paprykę i brokuła pokroić w plasterki i paski i podsmażyć na patelni - gotowe warzywa położyć na warstwie cukinii
  6. marchewkę utrzeć na tarce i posypać nią brokuły z papryką
  7. na szczycie naszej piramidy poukładać pokrojonego w bardzo cienkie plastry bakłażana
  8. teraz mieszamy jajka z mlekiem i przyprawami, polewamy nasz tort
  9. pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez pierwsze 30 minut pod przykryciem - ja przykryłam folią aluminiową); przez kolejne 30 minut wierzch nam się pięknie zarumieni.



SMACZNEGO!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...