Placuszki są lekkie, delikatne i pełne witamin!
Składniki:
- 300g łuskanego słonecznika
- 1/2 papryki (ja wzięłam żółtą)
- 3 dorodne różyczki brokuła
- 2 duże pomidory
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki mąki kukurydzianej, ryżowej bądź gryczanej - może być też z cieciorki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki chili
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie.
Pestki słonecznika przepłukać świeżą wodą i odsączyć. Pomidory obrać ze skórki i razem z resztą składników zmiksować w blenderze na jednolitą masę, ale nie na gładką. Lepiej smakują jak składniki są wyczuwalne.
Smażyć na patelni teflonowej, bez tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem. Placki idealnie odchodzą od patelni i da się je przełożyć na drugą stronę.
SMACZNEGO!
świetnie wyglądają i na pewno są pyszne. :p
OdpowiedzUsuń