No ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Zamiast robić sadzone, zrobiłam coś w rodzaju omletu, może jajecznicy.. oceńcie sami!
A Rasta, bo jak zobaczyłam te kolorki to od razu włączyłam rytmy reggae... :)
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Paprykę kroimy na pół i z każdej odcinamy po dwa plastry szerokości około 1 cm. Cebulę i pozostałą część papryki kroimy w drobną kostkę.
W małym garnuszku na oliwie podsmażamy paprykę i cebulę. Dodajemy sól i pieprz. Po kilku minutach zdejmujemy garnek z ognia i studzimy warzywa.
Jajka mieszamy z ostygniętymi warzywami. Krążki papryki układamy na rozgrzanej patelni i nakładamy do środka masę z jajek.
Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 5-10 minutach (jak masa jajeczna zetnie się w papryce), przekładamy je na około minuty na drugą stronę. Gotowe :)
SMACZNEGO!
Jakie megaśne cudeńka! Super! Tylko jak zastąpić w tym jajko? Myślisz, że tofu wystarczy?
OdpowiedzUsuńbardzo rzadko używam tofu w kuchni - może czas by to zmienić :) jeśli zachowa się jak zwykły ser to powinno wystarczyć, bo wtedy wszystkie składniki się skleją. powodzenia!
OdpowiedzUsuńbardzo inspirujące :-)
OdpowiedzUsuń