poniedziałek, 23 lipca 2012

Omlet - ostatnie podrygi mlodej pokrzywy

Szybkie śniadanie? Dodatkowo wartościowe i zdrowe? Hmm... czasami to naprawdę nie jest łatwe, jednak mając gotowe produkty w lodówce udało mi się szybko i smacznie zjeść - inaczej niż zwykle.

Omlet i ostatnia porcja młodej pokrzywy.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść młodych liści pokrzywy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Pomidora obrać ze skórki i pokroić w plastry. Pokrzywę posiekać. Jajka z przyprawami i mlekiem roztrzepać w misce. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrzywę i zarumienić ją lekko. Gotowe zioła zalać masa jajeczną. Po około 2 minutach położyć na omlecie pokrojone pomidory, omlet złożyć na pół i przykryć pokrywką a ogień zmniejszyć do minimum.  Po kilku minutach, gdy jajka się zetną przekładamy omlet na talerz, dekorujemy rukolą i gotowe!


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...