środa, 18 lipca 2012

Marchewkowy Tort Urodzinowy

Z okazji własnych urodzin upiekłam tort do pracy, bo mamy taką fajną tradycję - w miarę możliwości własne wypieki, którymi z przyjemnością się objadamy ;)
Całkiem niezłą chwilę mi zajęło wymyślenie jakim "wynalazkiem" poczęstuję koleżanki i kolegów w pracy :)

Jako, że głównym kolorem na blogu jest pomarańczowy to i tort powinien być pomarańczowy... Dynia odpada bo za wcześnie, więc marchewka. Ale jak zrobić coś oryginalnego??? Przecież wszyscy znają ciasto marchewkowe. No i wmyśliłam - ciasto marchewkowe przekładane skarmelizowaną marchewką z imbirem i kremem z serków homogenizowanych!
Do samego końca nie wiedziałam jak smakuje, bo czekało noc w lodówce na następny dzień. Oto wyniki:


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 kg marchewki
  • kawałek świeżego imbiru (około 6 cm korzenia)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • sok z dwóch cytryn
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • pomarańczowa galaretka
Ciasto:

Jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę (powinna kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość). Do tak ubitych jaj dodajemy ojej, sól, aromat, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dosypujemy bardzo powoli mąkę ciągle mieszając. 
Marchewkę ucieramy na tarce na wiórki. Powinno nam wyjść około 5 szklanek wiórek marchewkowych.
Do gotowej masy dodajemy 2 szklanki utartej marchewki i mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Konfitura marchewkowa do przełożenia ciasta:

2 szklanki marchewki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i wsypujemy 1/4 szklanki cukru. W międzyczasie ucieramy kawałek imbiru i dodajemy do już gotującej się wody z marchewką. Garnuszek trzymamy na małym ogniu i czekamy aż wyparuje woda, karmelizując nam marchewkę. Po ostygnięciu całą masę kładziemy pomiędzy dwa placki ciasta.

Krem:

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Po wystygnięciu mieszamy ją z serkami homogenizowanymi.



Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu kroimy na dwa placki. Każdy z nich nasączamy zmieszanym sokiem z cytryny z wodą. Na spodnim placku rozsmarowujemy karmelizowaną marchewkę z imbirem. Następnie smarujemy kremem. Nakładamy wierzchni placek, smarujemy kremem i posypujemy pozostałą utartą marchewką (powinno nam zostać około 1 szklanki wiórków marchewkowych). Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 

Nie pozostaje nic innego jak tylko go zjeść :) A był naprawdę smaczny!


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...