Naleśniki to jeden z najprostszych przepisów - składniki do miski, mieszamy i smażymy. Najwięcej czasu oczywiście zajmuje smażenie. Odkąd kupiłam sobie patelnię do naleśników, smażenie idzie szybko i bezproblemowo!
Niespodzianka to po prostu świeże warzywa z dresingiem z musztardy francuskiej.
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki (tym razem użyłam mąki Schar)
- 1 szklanka mleka
- 1 szkalnka wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy (ja dodałam z pestek winogron)
- 2 łyżki pasty szpinakowej (wg. mojego przepisu z czerwca)
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy na gładką masę - bardzo rzadką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy około jednej chochli ciasta (w zależności od wielkości patelni) i czekamy aż naleśnik nabierze złotego koloru. Ważne by warstwa ciasta nie była za gruba. Przerzucamy go na drugą stronę na około 1 minutę.
Naleśniki smażę na patelni teflonowej do naleśników :), dlatego też do ciasta zawsze dodaję oliwy by już nie wlewać jej za każdym razem na patelnię. W związku z tym też nie przywierają tak bardzo do patelni i nie są tłuste.
Dzięki paście szpinakowej naleśniki nabierają pięknego złoto-zielonego koloru i pysznie smakują.
Farsz:
- 1/2 pomidora
- 1/2 ogórka
- 2 pieczarki
- 5 różnych liści sałaty
- szczypiorek
Dip:
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka wody mineralnej
Warzywa kroimy w plasterki układamy na wystudzonym naleśniku. Składniki dipu razem mieszamy, polewamy warzywa i zawijamy w kopertę, bądź jak kto woli :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz