czwartek, 14 czerwca 2012

Tarta serowa z truskawkami

Gotowi na mój kolejny eksperyment kulinarny? No to zaczynamy :)

Dziś mam dla Was tartę z serem feta, rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem i truskawkami!
Smak naprawdę oryginalny - dowodem na to, że dobry, jest fakt, że zniknęła w przeciągu kilku dosłownie minut z talerzy :)


Składniki:
  • ciasto francuskie (gotowe) - opakowanie ok 500 g
  • opakowanie sera feta 270 g
  • truskawki 250 g
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2/3 szklanki wody
  • świeży rozmaryn (3 łodyżki) lub około 1/2 łyżeczki suszonego
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy na blaszce. Ser feta kruszymy na przygotowany spód ciasta. Truskawki kroimy w plasterki. 1/2 porcji truskawek układamy na serze a drugą połowę wrzucamy do garnka z wodą, rozmarynem, cukrem i octem. Zagotowujemy. Podgotowane truskawki rozkładamy równomiernie na już przygotowanej wcześniej masie. Tak przygotowany ser i truskawki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Z resztek ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu ciasta.

Tartę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach C przez około 30 minut.

W między czasie na małym ogniu wciąż gotujemy wodę z wywarem z truskawek i octu aż zgęstnieje i powstanie z niej sos, którym polewamy tartę już na talerzu.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Oryginalne połączenie smaków! To coś ewidentnie w moim guście :) Muszę wypróbować! A do tego tak pęknie wygląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jakie intrygujące połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...