Dziś mam dla Was tartę z serem feta, rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem i truskawkami!
Smak naprawdę oryginalny - dowodem na to, że dobry, jest fakt, że zniknęła w przeciągu kilku dosłownie minut z talerzy :)
Składniki:
- ciasto francuskie (gotowe) - opakowanie ok 500 g
- opakowanie sera feta 270 g
- truskawki 250 g
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2/3 szklanki wody
- świeży rozmaryn (3 łodyżki) lub około 1/2 łyżeczki suszonego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie układamy na blaszce. Ser feta kruszymy na przygotowany spód ciasta. Truskawki kroimy w plasterki. 1/2 porcji truskawek układamy na serze a drugą połowę wrzucamy do garnka z wodą, rozmarynem, cukrem i octem. Zagotowujemy. Podgotowane truskawki rozkładamy równomiernie na już przygotowanej wcześniej masie. Tak przygotowany ser i truskawki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Z resztek ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu ciasta.
Tartę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach C przez około 30 minut.
W między czasie na małym ogniu wciąż gotujemy wodę z wywarem z truskawek i octu aż zgęstnieje i powstanie z niej sos, którym polewamy tartę już na talerzu.
SMACZNEGO!
Oryginalne połączenie smaków! To coś ewidentnie w moim guście :) Muszę wypróbować! A do tego tak pęknie wygląda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwow, jakie intrygujące połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuń