Pokrzywa - do tej pory znałam tylko herbatę z pokrzywy, ale kiedyś słyszałam jak moja babcia opowiadała o zupie pokrzywowej. Ponieważ nie miała nigdzie spisanego przepisu postanowiłam, jak to ja, poeksperymentować. Nie martwcie się - młode rośliny nie parzą :)
Zatem zebrałam młodziutkie pokrzywy i oto co mi wyszło:
Składniki:
- młodziutkie pokrzywy - same najmłodsze listki - około 20 pokrzyw
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 4 młode średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 kalarepy
- 15 młodych liści botwiny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 kostka bulionu warzywnego
- pieprz i sól do smaku
Warzywa kroimy w kostkę. Liście botwiny i pokrzywy kroimy w paski.
Do gotującej się wody wrzucamy kostkę bulionu warzywnego, gałązkę lubczyku i marchewkę. Po około 10-15 minutach dodajemy cebulę, kalarepę, liście botwiny i pokrzywy oraz oliwę. Gdy warzywa będą prawie ugotowane dodajemy ziemniaki. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Ciekawa jestem, kto z Was się odważy...
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz