poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pudding smietankowy z glazura truskawkowa...

Pudding - miałam ochotę zrobić ten deser już od dawna :) I stało się! Spotkały się dwie blogerki i zaczarowały w kuchni wspaniałe desery i przekąski dla kibiców. A wszystko biało-czerwone...

W letni piątkowy wieczór wraz za Anią, narobiłyśmy zamieszania w kuchni tworząc liczne desery i przekąski. Oczywiście biało-czerwone cuda przyprawiły mnie o zawrót głowy, ten bardzo pozytywny, a spotkanie dało mnóstwo inspiracji, gdyż Ania tworzy zaczarowane, dietetyczne - i co wspaniałe w większości BEZGLUTENOWE! - pyszności, opisując je na swoim blogu Dietetycznie Siostro! Tam też znajdziecie dzieło tegoż wieczoru, czyli Tort Kibica.


W kolejnych postach zobaczycie przekąski na słono - lecz tymczasem zapraszam do skosztowania niebiańskiego puddingu.



Składniki (3 porcje):

  • 100 gr ryżu do risotto
  • 0,5 l mleka
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka truskawek

Ryż gotujemy na mleku do miękkości, ale tak by nie wyparowało do końca mleko. Zdejmujemy garnek z gazu. W szklance rozprowadzamy budyń ze śmietanką i dodajemy go do ryżu bardzo szybko mieszając na prawie gładką masę. Ja lubię jak zostają całe ziarenka ryżu w puszystej masie :) Odstawiamy do ostygnięcia. Nakładamy do szklanek lub kieliszków. 



Glazura z truskawek - chyba najprzyjemniejsza jaką robiłam :) Do średniego garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i czekamy aż się zagotuje. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy truskawki i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy aż do wyparowania około 3/4 wody. Po wystygnięciu sos gęstnieje i wraz z truskawkami polewamy nim gotowy deser. Dekorujemy miętą.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...