Najszybsze i najłatwiejsze brownie - bez mąki, bez nabiału, bez orzechów!
Alergicy mogą zacząć zacierać ręce :)
Jest to bardzo specjalne ciasto. Jak wiecie na co dzień jem jajka, mleko itp. a na Ciasto w Miasto miało być wegańsko... Ile czasu spędziłam w kuchni i ile zakalców przyrządziłam :) wiem tylko ja i najbliżsi! To oni jedli, słuchali i wspierali - za co bardzo DZIEKUJĘ!
Efektem tego pysznego eksperymentu jest czekoladowe brownie z fasoli:
Składniki na ciasto:
- fasola czerwona z puszki (można też samemu ugotować) 250 g
- 3 łyżki musu z dyni (dynie pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach)
- 35-40 g mleka kokosowego w proszku (dostępne np. w Carrefour na dziale "Kuchnie Świata")
- 1/2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- świeże liście melisy do dekoracji
Składniki na polewę:
- 3-4 czubate łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
- 1/3 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki margaryny roślinnej
Fasolę z puszki należy opłukać z zalewy i zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze. Ja całe ciasto miksowałam, ale można też przygotować je tradycyjnie mieszając.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy/miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut.
* Uwaga! Ciasta nie jest dużo. Z tej ilości starcza na blachę wielkości około 24x24 cm
** inspirację do przepisu wzięłam ze strony Dietetycznych Sióstr! czyli TU!
Na "Ciasto w Miasto" przygotowałam trzy wersje tego ciasta:
- klasyczne czekoladowe - jak w przepisie powyżej
- pomarańczowe - do masy na ciasto dodałam skórkę pomarańczową kandyzowaną - 4 łyżeczki a do polewy zamiast mleka soku pomarańczowego + skórka na dekorację
- chilli - zarówno do masy jak i do polewy dodałam sproszkowanej papryczki chilli - do masy 1/2 łyżeczki a do polewy szczypta :)
SMACZNEGO!
niesamowite:)
OdpowiedzUsuńSuper! Będę robić
OdpowiedzUsuńByłam, jadłam i wzięłam przepis. Ciacho pyszne,
OdpowiedzUsuńpozdro i do zobaczenia na kolejnym "Cieście" :)
Sądzisz że bez musu z dyni też by dobrze wyszło?
OdpowiedzUsuńna pewno! możesz dodać zmiksowanego banana, chodzi o to by zagęścić masę.
UsuńWiesz co Ola ja nie widziałam że masz bloga... wszytko wygląda pyszne:) mmmm
OdpowiedzUsuń