Udało mi się przyrządzić najsmaczniejszą kukurydzę w kolbie jaką kiedykolwiek jadłam :)
Były też dodatki: ziemniak zapiekany z trzema rodzajami sera i sos śmietanowy... hmmm... na samo wspomnienie aż mi ślinka leci ;)
Potrzebne będą:
- kukurydza w kolbach
- ziemniaki
- masło
- ser kozi
- ser camembert
- ser żółty utarty
- świeże zioła (bazylia, tymianek, majeranek)
- szczypiorek
- czosnek
- sól
- śmietana 18%
- majonez
- sok z cytryny (1/2 - 1 łyżeczki od herbaty)
1. Masło czosnkowe do posmarowania kukurydzy: świeże zioła z czosnkiem miksujemy w blenderze. Zmiksowane zioła i sól dodajemy do masła. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2. Smarujemy kolbę kukurydzy z wierzchu masłem ziołowym i zawijamy w folię aluminiową, tak by od góry można było ją otworzyć.
3. Ziemniaki w łupinkach gotujemy około 10-15 minut. Odcedzone studzimy. Kroimy ziemniaka prawie na pół ;) na ziemniaka kładziemy kawałek sera koziego, plaster sera camembert i posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy w folię aluminiową.
4. Kukurydzę i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do minimum 200 stopni na 20-30 minut. Po około 15 minutach otwieramy folię i pozwalamy przypiec się kukurydzy. Z wierzchu pieką się zioła od spodu rumienią nasiona. No i ser nabiera złoto-brązowego koloru.
5. Gdy ziemniaki i kukurydza się pieką robimy sos. 4 czubate łyżki śmietany 18%, łyżka majonezu, sól, sok z cytryny. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać 1-2 łyżki mleka. Mieszamy. Sosem polewamy ziemniaki i posypujemy szczypiorkiem.
Mniam :)
SMACZNEGO!